..liten gård på landet, med allt som hör till. mitt liv fylls med mycket kärlek, renovering, arbete, trädgårdsintresse, familj, pyssel, virkning, matlagning, träning och fina vänner ..

10 september 2012

Efter...

...att ha haft tvättmaskinen i köket i ca. 2 år så är jag väldigt nöjd över att ha en riktig tvättstuga nu. Köket känns väldigt stort då tvättkorgen och dess innehåll inte längre sprider sig över köksgolvet. Inget mer hänga tvätt i tv-rummet eller i hallen på övervåningen. Lillemans skötbord har också fått flyttat in och den stora diskhon fungerar numer som hans badkar. Det är en fröjd att tvätta och hänga tvätt nuförtiden!

Tvättstugan är inte riktigt klar än, det saknas överskåp, fönstersmyg och innertak. Innertaket kommer inte att bli klart inom den närmaste framtiden heller, vi litar inte på rören till övervåningens dusch och toalett, så innan det är åtgärdat får vi leva med plastinnertak så vi ser tidigt om det skulle bli något läckage.

Men det allra bästa som tvättstugan innehåller är ju faktiskt bergvärmepumpen. Vi borrade för snart 2 år sedan, och lade golvvärme på bottenvåningen (utom köket) och två stora vattenburna element på övervåningen, det klart bästa vi någonsin har gjort. Nu har vi det varmt och behagligt inne, tidigare hade vi det riktigt kallt... inte skönt alls. Det spelade ingen roll hur mycket vi höjde elementen så blev huset inte varmt. Plåtkaminen vi hade då eldade vi i hela tiden vi var hemma, den var varm för stunden och 15 minuter efter den hade slocknat så var den kall igen, inte speciellt effektivt. Kombinationen bergvärme, vattenburen golvvärme, tilläggsisolering och nya fönster gjorde susen. Sen att vi rev ut allt utom köket på nedre plan och grävde ur 50 cm under grunden när det var som allra kallast vintern 2010 är en historia för sig. Det var inte helt ovanligt att vi hade 5-6 grader i köket och att vattnet frös både en och tre gånger på en dag. Det är svårt att förstå så här i efterhand vad vi stod ut med egentligen, men riktigt bra blev det tack vare min händiga man och bra hjälp från nära och kära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar